Български   3656 NGOs




NGO Profile

The fridge

The fridge

Association
Unactive
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Arts and culture
Youth issues, policies and research
Education
 
Mission
The fridge се ангажира с организиране на дебютни изяви на млади артисти, на местни и гостуващи проекти, резидентни програми за куратори и художници, също така да действа в посока образование и изследване и разпространяване на нови методи и техники от различни области на съвременното изкуства и теория.
 
Organization Targets
Да действа практически в полето на съвременните изкуства (визуални изкуства, театър, танц, кино, музика, литература), както и да подпомага и насърчава съвременното изкуство и култура като:

- Организира различни дейности, свързани с реализирането на основните за популяризиране на съвременното изкуство и култура - изложби, фестивали, представления, биеналета, форуми и др; - Инициира и осъществява собствени проекти, свързани с развитието и популяризирането на съвременните изкуства;

- Действа в посока на изследване, прилагане и разпространяване на нови методи и техники от различни области на съвременните изкуства;

- Организира представянето на местни и гостуващи артисти и куратори;

- Издава специализирани печатни и аудио-визуални материали - книги, вестници, списания, каталози албуми, СБ и др;

- Развива резидентна програма за артисти от България и чужбина; Организира дебютни изяви на млади артисти;

- Организира и популяризира интердисциплинарни проекти; Работи по специализирани социални проекти за маргинализираните групи;

- Осъществява артистични дейности, които включват младежи;

- Събира и документира актуални събития от художествения живот в България и чужбина, изготвя архив като полезна база данни за изследвания;

- Създава и поддържа електронна база данни с информация, свързана с организираните от сдружението дейности; Осъществява други законни дейности, свързани с изложени по-горе.

Last Project

Year:
“Мултиполис – Образите на града”
 
Description:
“Мултиполис – Образите на града”, цели да изследва София като сцена, споделено пространство, история и архетип.

Проектът включва участието на специалисти в полето на градските изследвания и 10 млади художници, хуманитаристи и музиканти на възраст до 35 години.

Съвместно с менторите си д-р Димитър Божков, Леа Вайсова, д-р Илия Граматиков, Лъчезар Бояджиев, д-р Красимир Терзиев и Павел Найденов, през последните месеци те се включиха в семинари, дискусии и теренни обиколки на София, за да проучват заедно явления и проблеми в градската среда, документирайки ги в творчески проекти.

Локациите, върху които работят участниците, включват:
- ромския квартал „Христо Ботев”
- районът на хотел „Арена ди Сердика”
- Студентски град
- Баня Панчарево
- Градските градинки


По време на градските изследвания участниците развиха идея за своеобразен архив–онлайн платформа на проекта, който ще бъде създаден на базата на книга-игра, като комплексен наратив, изследващ различни градски ситуации и явления.

Проектът предвижда изграждането на онлайн платформа, която ще съдържа изследването на София, като комплексен наратив, който ще се допълва непрекъснато с нова информация отворен за споделяня под формата на игра,

С отварянето на подобен вид платформа проектът цели да послужи за осмисляне на проблеми и явления и да прерастне в ангажираност от страна на гражданите към настоящата атмосфера на София.

Проектът предвижда: двуезичен вестник, сайт и заключителна изложба и е замислен да сс

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма “Култура” и в партньорство с "Културен център” на СУ „Св. Климент Охридски”

Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

The fridge oрганизира серии изложби на млади български и чуждестранни художници, ключови проекти - “Разбираш ли ме? Рaзбирам те”, “План за Действие” и най-новия проект - “Мултиполис – Образите на града”.



The fridge е съ-организатор на първия „Международен Фестивал на Стъклотo - София 2010“, “София куиър форум” 1 и 2, “Доркбот София - фестивал на дигиталните изкуства”, “Sofia Underground” и др.