Български   3664 NGOs




NGO Profile

Bulgarian organization of voluntary blood donation

Bulgarian organization of voluntary blood donation

Association
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Healthcare, patients’ rights
International and European issues, policies and research
Promotion of philanthropy/volunteerism
 
Mission
Задоволяване нуждите в здравеопазването от кръв и кръвни продукти, получени на 100 % от редовно, анонимно, доброволно и необвързано с облаги кръводаряване.
 
Organization Targets
Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК) (Facebook: БОДК/BOVBD) е първото изцяло доброволческо сдружение в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Сдружението е с нестопанска цел, регистрирано през 2010 година в Съдебния регистър и в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които извършват общественополезна дейност.

Основна цел на сдружението е да насочи общественото внимание към проблемите, които произтичат от малкото доброволни кръводарители и липсата на достатъчни количества безопасна кръв за задоволяване нуждите в здравеопазването на България. Особено важно е да разкрием благоприятните аспекти на доброволното кръводаряване и вредните ефекти и рискове от събирането на кръв от платени донори, за да могат повече хора, чието здравословно състояние позволява, да станат доброволни кръводарители, без рискове за здравето си.

Сдружението предоставя информация, свързана с кръводаряването - нужда, предпоставки, противопоказания, кръвни центрове и т.н.; помага в случай на спешна нужда от кръв, подкрепя и организира акции и информационни кампании.

Създател, собственик и администратор на системата „Дари кръв – помогни или намери помощ“ с първото по рода си за България мобилно приложение за взаимопомощ.

Last Project

Year:
Дари кръв – помогни или намери помощ
 
Description:
През 2020 година, като част от усилията да преодолее проблемите, които възникнаха в резултат на пандемията с COVID-19 и благодарение на безвъзмездна техническа помощ, сдружението пусна в действие изцяло обновена и подобрена версия на мобилното си приложение „Дари Кръв“, налична вече за всички потребители на мобилни телефони с операционна система iOS или Android.
Мобилното приложение позволява регистрация както на кръводарител така и на нуждаещ се напълно безплатно в цялата страна. Потребителите могат да потърсят помощ, чрез спешен призив за набиране на кръводарители, да окажат помощ, да получават известия, както за спешни призиви, така и за кампании за доброволно кръводаряване, да разберат къде могат да дарят кръв или да се свържат с БОДК.

Целият процес за взаимопомощ e създаден и се администрира от сдружението и с помощта на технологиите се осигурява по-добра комуникация и бързина. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

Приложението бе избрано за победител на публиката в категорията Mobile App 2020 в конкурса на bgweb.bg, което допълнително доказва и потвърждава неговото значение.


Financial Info

Annual turnover for the last year :
20 000 - 100 000

History

- Заедно в различията - проект, в подкрепа на хората, засегнати от редки болести в България - http://bgblood.org/?p=1722

- Система Дари кръв - 2013-2020 - своеобразен двоен регистър – от една страна за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга - за хората, които се нуждаят от кръв - http://bgblood.org/?p=2304

- Дари кръв – помогни или намери помощ - 2020 - https://bgblood.org/mobile/static-pages/mobile-store-links/