Български   3642 NGOs




NGO Profile

Orenda

Foundation
The organization has updated its information in the database during the past year.
Statistics & Additional Information
 

Activity

Field of activity
Youth issues, policies and research
Economic development
Education
 
Mission
Организацията ни бе създадена в отговор на нарастващата в обществото ни нужда от подпомагане на индивидите при избора на подходящо образование и кариера, развиване на подходящи умения у младите хора за включване на пазара на труда, както и подпомагане успешното включване на хората в неравностойно положение в обществото и работната сила.
 
Organization Targets
-Да подпомага лица в трудоспособна възраст от всички възрастови групи и социални слоеве ( малцинствени групи, възрастни хoра, хора с увреждания, младежи и др.) в тяхното професионално ориентиране и реализация;

-Да реализира ефективни стратегии и практики за повишаване на професионалното и кариерно развитие; разработва разнообразни проектни инициативи ( курсове, семинари, обучения, конференции, консултантски, информационни, психологически, педагогически и други услуги;

-Да подпомага социалното и професионално включване на хора в неравностойно социално-икономическо положение;

-Да участва в национални и международни структури и организации със сходни цели и идеи с оглед активно ангажиране и осъществяване на регионален и национален принос;

-Да развива социалните и личностни умения на младите хора чрез сътрудничесво в професионалната им кариера;

-Да популяризира новите технологии в сферата на обучението и практиката, вкл. "учене за цял живот", формално и неформално професионално обучение, "обучение на работното място" и др.

Last Project

Year:
"Вчера, днес, утре"
 
Description:
Проектът е насочен към активни и амбициозни млади хора между 14 и 18 години. По време на проекта ще бъдат реализирани 4 младежки инициативи с различна насоченост: здравословен начин на живот, околна среда, социална и гражданска активност. Всяка инициатива ще бъде организирана от 4 младежи. Идеята, организацията и конкретното изпълнение на инициативата ще бъде предоставено на самите младежи, като за това ще им бъдат отпуснати средства за разходи и ще им бъде предоставен ментор, който да им сподели своя опит, да ги насочва и съветва. Менторите по проекта са хора с опит, реализирали се в своята професия, които искат да споделят наученото. Освен с менторите, участниците ще имат възможността да се срещнат и да се учат и от специалист Връзки с обществеността, който ще им помогне със съвети и идеи за разпространение и популяризиране на информацията за техните инициативи.
Този проект се реализира с подкрепата на Министерство на образованието, младежта и науката и Национален център 'Европейски младежки програми и инициативи” по подмярка „Национални младежки инициативи и кампании” към Национална програма за младежта. Програмата се изпълнява, координира и подпомага от НЦЕМПИ.

Financial Info

Annual turnover for the last year :
до 5 000

History

1. Проект "Традиции с бъдеще"

Проектът бе насочен към младежи между 14 и 18 години и се проведе в град Варна между 1 Юли и 1 Септември 2012. Този проект се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт". По време на проекта младежите се включиха в разнообразни работилници, водени от майстори- занаятчии, където имаха възможността да научат много за традиционните български занаяти и да ги изпитат от "първа ръка". В проекта бяха включени работилници по дърворезба и пирография, рисуване върху стъкло, грънчарство и художествена керамика, изработка на изделия от глина, художествена обработка на кожа, изработка на национални кукли и кукерски маски, художествено плетиво, тъкачество. Освен в работилниците, всяка седмица участниците имаха възможност да вземат участие и в среща- беседа, където се обсъждаха, изследваха и възстановяваха неостаряващи традиции и обичаи, които носят българския дух и характер. На края на проекта на 1 Септември 2012 младежите организираха изложба за своите връстници, родители и съграждани. Там те демонстрираха наученото и представиха уникалните изделия, изработени от тях по време на работилниците.

2. Младежки обмен „Промяната отвън, започва отвътре”

Проектът бе насочен към осъзнаване на ролята на здравословния начин на живот и опазването на околната среда като път към по- добро бъдеще за индивида и за човечеството като цяло. Младежкият обмен бе с продължителност 6 дни и се проведе между 12 и 18 август 2012 година в град Дряново, Габрово. В него взеха участие 18 младежи (плюс трима ръководители на групите) между 15 и 25 години от България, Полша и Румъния.

Този проект се осъществи с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие” на ЕС.